Κάπαρη-Caper Μεγέθυνση

Κάπαρη - Caper

Ερασιτεχνική συσκευασία σπόρων κάπαρης. Απλή πολυετής ποικιλία.

Περισσότερες λεπτομέρειες

Gemma

0345

New product

Ερασιτεχνική συσκευασία σπόρων κάπαρης. Απλή πολυετής ποικιλία. Ύψος 50 εκ.

Μήνες σποράς
Φεβρουάριος έως Ιούνιος & Σεπτέμβριος έως Οκτώβριος 

Μήνες συγκομηδής

όλο το χρόνο

 

Oι θεραπευτικές της ιδιότητες
Η κάππαρη θεωρείται πολλαπλά θεραπευτικό βότανο, το οποίο μάλιστα έχει χρησιμοποιηθεί σε φάρμακα και καλλυντικά. Ήδη από την αρχαιότητα, υπάρχουν αναφορές στις θεραπευτικές της ιδιότητες. O αρχαίος γιατρός Διοσκουρίδης, λόγου χάρη, συνιστούσε τα φύλλα και τη ρίζα της κάππαρης για την καταπολέμηση των οιδημάτων, ενώ σε ένα σύγγραμμα του 15ου αιώνα αναφέρεται ότι η κάππαρη «θεραπεύει τη σπλήνα, φθείρει τους εντερικούς σκώληκες, γιατρεύει τις ζοχάδες, ενδυναμώνει το σπέρμα, θεραπεύει τα πιασίματα, ωφελεί στα ρευματικά.. ». Ακόμη και στην αγιουρβεδική ιατρική, επισημαίνεται ότι η κάππαρη προστατεύει το συκώτι και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του. Πράγματι, η κάππαρη θεωρείται ένα ήπιο διουρητικό βότανο που συμβάλλει στην αποβολή των περίσσιων υγρών τα οποία κατακρατά ο οργανισμός μας (π.χ. πριν την έμμηνο ρύση). Ακόμη περισσότερο, όμως, η κάππαρη πιστεύεται ότι ανακουφίζει από τον πόνο, ενδεχομένως λόγω της ισχυρής αντιφλεγμονώδους δράσης της. Επιπλέον, θεωρείται ένα φυτό με αντιοξειδωτική δράση, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και τονώνει την αναπνευστική λειτουργία. Παράλληλα, πρόκειται για ένα βότανο «πυροδότη ενέργειας» που βοηθά στο ενεργειακό ξεμπλοκάρισμα του σώματος. Είναι ένα «δυνατό» τρόφιμο, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να καταναλωθεί άφοβα από όσους έχουν υγιές πεπτικό σύστημα, ενώ μπορεί να συμβάλει και στην επούλωση των πληγών του έλκους! Σύμφωνα μάλιστα με παλαιότερες αναφορές (1980) από το Υπουργείο Υγείας και Αγροτικής Μεταρρύθμισης του Ιράκ, η κάππαρη στο ξίδι χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του έλκους του στομάχου.

Η διατροφική της αξία
Η κάππαρη είναι εξαιρετικά πλούσια πηγή ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου, νατρίου και ψευδαργύρου - κάτι που μετρήθηκε και σχετικά πρόσφατα (το 2005) σε μελέτη του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων της Γεωπονικής Σχολής του τουρκικού Πανεπιστημίου Selcuk στο Ικόνιο. Επιπλέον, οι σπόροι της κάππαρης περιέχουν λιπαρά οξέα, η ανάλυση των οποίων έδειξε ότι ανήκουν, κατά κύριο λόγο, στην κατηγορία του λινολεϊκού οξέος, που συγκαταλέγεται στα ωφέλιμα και ευεργετικά για τον οργανισμό μας λίπη (η σχετική ανάλυση έγινε από το Γερμανικό Ινστιτούτο Έρευνας των Λιπιδίων στο Münster σε συνεργασία με το Πανεπιστημίο Selçuk). Η κάππαρη, σύμφωνα με χημική ανάλυση που δημοσιεύτηκε στην «European Food Research (2000)», είναι πλούσια και σε φλαβονοειδή, όπως η κερκετίνη και η καμφερόλη.

Δεν υπάρχουν κριτικές πελατών προς το παρόν.

Γράψτε μια κριτική

Κάπαρη - Caper