Η καλλιέργεια της πιπεριάς

Η καλλιέργεια της πιπεριάς

H πιπεριά καλλιεργείται για τον καρπό της, που χρησιμοποιείται σαν λαχανικό ή μπαχαρικό (σπόροι). Οι νωπές πιπεριές αποτελούν πλούσια πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, Α και C και περιέχουν φυλλικό οξύ, λυκοπένιο και καροτενοειδή.
Οι ποικιλίες της πιπεριάς διαφέρουν σε μεγέθη, χρώματα αλλά και γεύση (γλυκές ή πικάντικες).

Σπορά
Σπέρνουμε πιπεριές είτε κατευθείαν στη τελική θέση, είτε σε σπορείο, για να μεταφυτεύσουμε αργότερα τα σπορόφυτα.
Για τη σπορά πρέπει να διαλέξουμε ένα ηλιόλουστο σημείο με έδαφος αφράτο, πλούσιο σε οργανική ουσία, που στραγγίζει εύκολα. Ιδανική θερμοκρασία από 16 έως 24 °C. Οι αποστάσεις που αφήνουμε  είναι 30cm μεταξύ των φυτών και 80cm μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Τα νεαρά φυτά της πιπεριάς  χρειάζονται ήλιο τουλάχιστον 12 ώρες ημερησίως (έτσι αποφεύγουμε το σάπισμα των ευαίσθητων ριζών της πιπεριάς).
Στην  αρχή της φύτευσης καλό είναι το νερό να χορηγείται σε πολλές μικρές δόσεις
Εάν επιλέξουμε τη μέθοδο σποράς σε σπορείο, τα νεαρά σπορόφυτα θα φυτευτούν στη μόνιμη θέση τους όταν ο πρώτος ανθοφόρος οφθαλμός (μάτι), είναι ορατός στην κορυφή του φυτού αυτό γίνεται όταν αποκτήσει το φυτό 6-8 πραγματικά φύλλα.
Πριν μεταφυτεύσετε τα φυτά σας, μπορείτε να τα ‘σκληραγωγήσετε’ για μια εβδομάδα, ελαττώνοντας το νερό του ποτίσματος και σε ποσότητα αλλά και σε συχνότητα και η  μεταφύτευση να γίνει σε συννεφιασμένη ημέρα ή αργά το απόγευμα. Αυτό βοηθά τις ρίζες ν’ αντέξουν το μεταφυτευτό σοκ. Μπορείτε επίσης να χορηγήσετε κατά την μεταφύτευση ένα λίπασμα ειδικό για το μεταφυτευτό σοκ,όπως η βιολογική ακτιβιοζίνη για πλούσιες ρίζες και μεταφύτευση.

Φροντίδα

Αρχικά το φυτό της πιπεριάς αναπτύσσεται σε ένα βλαστό που  στη συνέχεια διακλαδίζεται  σχηματίζοντας 2 βλαστούς και αυτό συνεχίζεται μέχρι που γίνεται θάμνος. Το φυτό της πιπεριάς έχει εύθραυστους βλαστούς γι’ αυτό χρειάζεται στήριξη.
Για να κάνουμε  το φυτό μας πιο παραγωγικό, στην αρχή συγκομίζουμε λίγο νωρίτερα αργότερα μπορούμε να αφήσουμε να ωριμάσουν λίγο περισσότερο οι καρποί πριν από τη συγκομιδή.
Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας, σκαλίζουμε για να  καθαρίσουμε από τυχόν ζιζάνια το χώρο, ώστε να μην ‘πνίξουν’ αργότερα τη καλλιέργεια μας αλλά και για να  σπάμε αν έχουν δημιουργηθεί συσσωματώματα στο έδαφος για την καλύτερη απορρόφηση του νερού και τον αερισμό των ριζών . Η προετοιμασία του χώματος ολοκληρώνεται με την ενσωμάτωση λιπάσματος πλούσιο σε οργανική ουσία. Η λίπανση στη πιπεριά μπορεί να εφαρμοστεί κατά την φύτευση με ένα οργανικό λίπασμα για κηπευτικά-λαχανικά με σύνθεση (NPK)7-3-12+45%οργανική ουσία και να συνεχιστεί 4 εβδομάδες μετά τη βλάστηση. Συνίσταται λίπανση πλούσια σε κάλιο, φώσφορο και άζωτο. Ιδανικά, χρησιμοποιούμε οργανικά λιπάσματα που προέρχονται από φυσικές πρώτες ύλες, όπως το Οργανικό λίπασμα της DCM για Κηπευτικά, το Fytopan ΒΙΟ για κηπευτικά ή τη Βιολογική Ακτιβοζίνη για Κηπευτικά.  Όλα τα παραπάνω συνδυάζονται με το οργανικό ασβέστιο-μαγνήσιο για την αποφυγή του μαυρίσματος του καρπού (μαύρη τάπα της πιπεριάς-ξηρή σήψη) κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας.


Συγκομιδή

Η συγκομιδή πραγματοποιείται όταν οι πιπεριές έχουν αποκτήσει το τελικό τους μέγεθος και όταν η σάρκα τους έχει τραγανή υφή. Το χρώμα τους πρέπει να είναι πράσινο ή μόλις ν' αρχίζει ν' αλλάζει προς το χαρακτηριστικό χρώμα της κάθε ποικιλίας. Στην ουσία ο καρπός είναι ακόμα σχετικά άγουρος. Κόβουμε τις πιπεριές από τη κορυφή τους. Τραβώντας τις με δύναμη, μπορεί να βλάψουμε τα εύθραυστα κοτσάνια και τις ρίζες. Ανάλογα το είδος διαφέρει ο χρόνος ωρίμανσης. Αυτές που αργούν περισσότερο είναι οι καυτερές (12 εβδομάδες)και που μπορούν να φυτευτούν πιο πυκνά από τις γλυκές.

Στο κατάστημα agro-house.gr μπορείτε να βρείτε όλες τις ποικιλίες πιπεριάς  για ερασιτεχνική και επαγγελματική σπορά καθώς και τα κατάλληλα  λιπάσματα και  συμβουλές για την καλλιέργεια τους.