Τα λουλούδια τρώγονται ; Γνωρίζοντας τα πάντα για τα βρώσιμα λουλούδια

Τα  λουλούδια τρώγονται ; Γνωρίζοντας  τα πάντα για τα βρώσιμα λουλούδια

Από την αρχαία Ελλάδα μέχρι την Κίνα, πολλοί πολιτισμοί είχαν στην παραδοσιακή τους κουζίνα λουλούδια για βρώση.
Τα βρώσιμα λουλούδια είναι: αγαστάχη, ακακία, αμυγδαλιά, βιγκόνια, βιολέτα, περγαμόντο, μάραθος, ρίγανη, μέντα, γλυκάνισο, σχοινόπρασσο, βασιλικός, γαρύφαλλο, γεράνι, γιασεμί ,γλαδιόλα, δεντρολίβανο, εμεροκάλη, ηλίανθος, ιβίσκος, κατηφές, κολοκυθιά, λεμονιά (λεμονανθοί ), λωτός, μποράντζα, νεροκάρδαμο, παιώνια, πανσές, πασχαλιά, πορτοκαλιά, πρίμουλαπαπαρούνα (παπαρουνόσπορος ) ροδακινιά, μηλιά ρομπίνια (ψευδοακακία), σαμπούκος( ζαμπούκος-κουφοξυλιά), τουλίπαλεβάντα ,τριαντάφυλλο, τριφύλλι, υάκινθος, υπέρικο (βαλσαμόχορτο ) χαμομήλι, χρυσάνθεμο, φασκόμηλο, φασολιά,αρακάς ,αγγουράκι και ορισμένες βρώσιμες ορχιδέες κ.ά.
Κάποια άνθη φυτών, βέβαια, τα τρώμε σαν λαχανικά χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, πχ. την αγκινάρα ή το κουνουπίδι. Άλλα τα πίνουμε ως αφεψήματα, όπως το χαμομήλι , ενώ άλλα τα χρησιμοποιούμε καθημερινά σαν καρυκεύματα πχ. τη ρίγανη. Τα λουλούδια μεταχειρίζονται όπως τα μπαχαρικά. Το βασικό μέρος των λουλουδιών που χρησιμοποιούμε για τα γλυκά, τις σαλάτες ή τα φαγητά μας είναι τα πέταλα . Δίνουν στα φαγητά ωραίο άρωμα και είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, είναι πλούσια σε φλαβονοειδή (κάτι το οποίο μαρτυρούν οι υπέροχες αποχρώσεις τους),ενώ δεν έχουν  θερμίδες. Γίνονται λικέρ, ούζο (γλυκάνισος), ζελές ή μαρμελάδα, προστίθενται σε πίτες, σαλάτες, σούπες, διάφορα ποτά ή τσάι και δίνουν χρώμα στα φαγητά.
Τα βρώσιμα λουλούδια  δεν τα αγοράζετε  από ανθοπωλεία αλλά από καταστήματα που τα προμηθεύονται από παραγωγούς που τα καλλιεργούν χωρίς να έχουν  χημικά και συντηρητικά  ή  τα καλλιεργείτε  για τον σκοπό αυτό μόνοι σας από σπόρο .Τα λουλούδια της γλάστρας του εμπορίου  προέρχονται από ριζώματα, όχι από σπόρο. Τα ριζώματα αυτά έχουν ορμόνες και είναι εν δυνάμει δηλητηριώδη, άρα απαγορευτικά για βρώση. Δεν τα αναζητείτε, λοιπόν, στα ανθοπωλεία ή τα φυτώρια, αλλά σε καταστήματα τα οποία τα παίρνουν από παραγωγούς βρώσιμων λουλουδιών ή  τα καλλιεργείτε  για τον σκοπό αυτό μόνοι σας από σπόρο  .
Επιλέγουμε  τα λουλούδια το πρωί, όταν έχουν το υψηλότερο περιεχόμενο σε νερό.
Μπορούμε να τα  κρατάμε  σε κάποια πετσέτα με υγρασία .Μέσα σε ένα σφραγισμένο δοχείο στο ψυγείο διατηρούνται έως  για μια εβδομάδα .Τα  αναζωογονούμε  πλένοντάς τα σε παγωμένο νερό για λίγα λεπτά πριν την χρήση.
Αφαιρούμε  τους στήμονες από τα λουλούδια πριν τα χρησιμοποιήσουμε .
Η γύρη μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις όταν καταναλώνεται από μερικούς ανθρώπους .
Η εξαίρεση εδώ είναι οι βιόλες, οι πανσέδες και οι κολοκυθοανθοί, καθώς και τα λουλούδια του αρακά, του φασολιού, του αγγουριού, του αγιοκλήματος.
Τα λουλούδια αυτών των ποικιλιών μπορείτε να τα απολαύσετε ολόκληρα, και είναι πιο γευστικά με αυτόν τον τρόπο.
Τα λουλούδια τρώγονται αρκεί να γνωρίζουμε ποια και πως και να τα αναζητούμε ή να τα καλλιεργούμε για τον σκοπό αυτό .
Στο κατάστημα agro-house.gr θα βρείτε  σπόρους βρώσιμων λουλουδιών.