Ο εύκολος Φθινοπωρινός λαχανόκηπος .

Ο εύκολος Φθινοπωρινός λαχανόκηπος .

Το φθινόπωρο είναι εδώ  και μαζί του νόστιμα λαχανικά που θα κάνουν την  φθινοπωρινή σπορά στον  λαχανόκηπο σας να αξίζει το  ίδιο με την ανοιξιάτικη και έναν χειμωνιάτικο λαχανόκηπο που θα αξίζει το ίδιο με τον καλοκαιρινό . Μαζέψτε και τα τελευταία λαχανικά του καλοκαιριού και κόψτε στη βάση το φυτό, για να μπορείτε να τον σκαλίσετε πιο εύκολα .Ετοιμάστε το έδαφος του λαχανόκηπου ,φροντίζοντας να κάνετε καλή και βαθιά άροση για να έχει καλή αποστράγγιση και φτιάξετε στο τέλος της επεξεργασίας μια επιφάνεια εδάφους  που δεν θα κρατά νερό ,θα αποστραγγίζει καλά πράγμα που είναι ίσως το πιο βασικό για τις φθινοπωρινές και χειμωνιάτικες καλλιέργειες που θα ακολουθήσουν και έπειτα εμπλουτίστε το με το κατάλληλο λίπασμα είτε οργανικό ,είτε ανόργανο όπως το κοκκώδες μπλε 12-12-17. Έπειτα ξεκινήστε με τη σπορά των χειμερινών σας λαχανικών που είναι πραγματικά εύκολα γιατί έχουν λιγότερες απαιτήσεις από τα ανοιξιάτικα.


 Λιγότερο λίπασμα
Στα περισσότερα από τα λαχανικά του φθινοπώρου ρίχνουμε λίπασμα στην αρχή ,μαζί με την προετοιμασία του εδάφους και σε ορισμένα μόνο που οι απαιτήσεις τους είναι μεγάλες συνεχίζουμε να ρίχνουμε κατά περιόδους όταν χρειαστεί  κάποιο υδατοδιαλυτό όπως το γενικής χρήσης 20-20-20 ή το 30-10-10 ή κάποιο βιολογικό μια φορά το μηνά  όταν η καλλιέργεια είναι σε σειρές και μπορούμε να κάνουμε την εφαρμογή  .Για να έχουν μια καλή παραγωγή απαραίτητη είναι η λίπανση λίγο πριν την σπορά  σε κουκί ,αρακά ,μπιζέλι ,γουλί ,παντζάρι  ραπανάκι ,ρόκα ,σπανάκι ,μαρούλι ,ραδίκι ,βρούβα .Ελάχιστο λίπασμα και καθόλου κοπριά στα κρεμμύδια όταν τα καλλιεργούμε για τον βολβό τους ,προσοχή και σε  σέσκουλο και σπανάκι γιατί μπορεί να δημιουργήσει πιο σύντομα σπόρους.

Λιγότερο πότισμα
Λόγω του δροσερού καιρού και των φυτών που έχουν διαφορετικές απαιτήσεις σε νερό, χρειάζονται λιγότερο πότισμα σε σύγκριση με την άνοιξη και στις περισσότερες περιπτώσεις απλά δροσερό έδαφος . Τα φυτά μπορούν να ποτίζονται όλα μαζί και έτσι δεν χρειάζεται να έχετε διαφορετικό πότισμα ανά είδος φυτών, όμως κάποια έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις σε νερό όπως το μαρούλι ,ο αρακάς ,το μπιζέλι ,το κουκίσπανάκι ,σέσκουλο ,κρεμμύδι.


Λιγότερες ασθένειες
Μπορεί και τα φθινοπωρινά λαχανικά να έχουν τους εχθρούς τους, τα προβλήματα αυτής της περιόδου είναι πολύ συγκεκριμένα και πολύ πιο εύκολα στην αντιμετώπισή τους πχ: κάμπιες σε λάχανο ,κουνουπίδι ,μπρόκολο ,κρεμμύδι και μυκητολογικές ασθένειες ,που αν έχουμε καλή αποστράγγιση δεν θα παρουσιαστούν σε φυτά ευάλωτα ,όπως ο μαϊντανός ,λαχανίδα ,πράσο ,ρέβα ,σέλινο ,σέσκουλο.


Εύκολη παραγωγή
Στη φθινοπωρινή καλλιέργεια δεν χρειάζονται τρομερές γνώσεις για να καταφέρετε να φάτε τα δικά σας λαχανικά. Η επιτυχία του λαχανόκηπου είναι βέβαιη ακόμα και για τους πιο αρχάριους, αφού οι εργασίες που απαιτούνται μέχρι να καρπίσουν τα φυτά είναι ελάχιστες όπως και ο χρόνος μέχρι την πρώτη συλλογή . Μετά την σπορά 40 μέρες θα είναι για το αντίδι ,το ραδίκι ,το ραπανάκι ,τη ρέβα ,50-60μερες θα είναι ο αρακάς ,το γουλί ,ο μάραθος ,το μαρούλι ,το παντζάρι ,η ρόκα ,το σέσκουλο ,το σπανάκι στις 70-90 μέρες ο σέλινο ,ο άνηθος ,μαϊντανός ,το κουκί ,το καρότο. .Αρκετά από αυτά θα υπάρχουν στον κήπο σας και την επόμενη χρονιά και στην διάρκεια της ερχόμενης άνοιξης και κάποια που είναι πολυετή όπως το λάπατο για όσο θέλετε .


Λιγότερη φροντίδα σκίασης
Τα περισσότερα από αυτά αγαπούν τον ήλιο ,αρακάς ,αντίδι ,βρούβα ,καρότο ,κουκί ,κρεμμύδι ,λαχανίδα ,μαρούλι ,παντζάρι πράσο ,ραδίκι ,ραπανάκι ,σέλινο και μερικά από αυτά τα ημισκιερά μέρη όπως αντίδι ,γουλί ,μαϊντανός ,ρέβα ,ρόκα ,σέσκουλο ,σπανάκι και μπορείτε να τα φυτέψετε κατά ομάδες και να εκμεταλλευτείτε και την περιοχή του κήπου σας που ένα κτήριο ή ένα δέντρο δημιουργεί τις συνθήκες αυτές.


Στη φθινοπωρινή καλλιέργεια δεν χρειάζονται τρομερές γνώσεις για να καταφέρετε να φάτε τα δικά σας λαχανικά.
Στο κατάστημα μας www.agro-house.gr θα βρείτε όλους τους σπόρους και τα λιπάσματα που θα χρειαστείτε για την φθινοπωρινή καλλιέργεια του λαχανόκηπου σας με λαχανικά και αρωματικά-βότανα και να έχετε την απάντηση στην ερώτηση :
<Τι να σπείρω το Φθινόπωρο > ..Καλή σας επιτυχία .