Μπονσάι ή αλλιώς ένα δέντρο στην γλάστρα μου

Μπονσάι ή αλλιώς ένα δέντρο στην γλάστρα μου

Το μπονσάι είναι μια ιαπωνική τεχνική με την οποία επιτυγχάνεται η ανάπτυξη μικροσκοπικών δέντρων σε μικρές γλάστρες. Τα φυτά αυτά έχουν τις ίδιες περίπου απαιτήσεις με τα αντίστοιχα φυτά που καλλιεργούνται στην ύπαιθρο αλλά διαφορετική φροντίδα επειδή ακριβώς δεν καλλιεργούνται σε αυτή αλλά σε μια γλάστρα .
Διαμόρφωση
Όπως οι άνθρωποι έτσι και τα φυτά έχουν την καλή τους μεριά .Αποφασίζουμε πια είναι αυτή και το διαμορφώνουμε καθώς το φυτό αναπτύσσεται .Το κλάδεμα είναι ο τρόπος με τον οποίον συντηρούμε το σχήμα του ή του δίνουμε κάποιο άλλο που να μας αρέσει .Τα κλαδιά πρέπει να φαίνονται ισορροπημένα ,το κοιτάμε από ψηλά και βεβαιωνόμαστε πως κανένα κλαδί δεν επισκιάζει άλλο χαμηλότερο .Το κλάδεμα δεν γίνετε μια φορά αλλά σταδιακά ,έτσι ώστε να αφαιρούνται τα ξερά φύλλα και κλαδιά ,να βοηθάμε την ανάπτυξη του ,να κόβουμε όσα επισκιάζουν τα αλλά και να γεμίζουμε τους κενούς χώρους .
Μεταφύτευση
Τα δέντρα μπονσάι  που έχουν ταχεία ανάπτυξη όπως η δαμασκηνιά ,η κασσία ,ο φίκος  χρειάζονται μεταφύτευση και κόψιμο των ριζών δυο φορές τον χρόνο ,ενώ αυτά με βραδεία ανάπτυξη  όπως η γαρδένια ,η ελιά ,το γιασεμί ,η καμέλια ,τα κίτρα ,μια φορά τον χρόνο .Βγάζουμε το φυτό προσεκτικά από την γλάστρα και του αφαιρούμε δυο με τρία εκατοστά από το επιφανειακό χώμα των ριζών και κόβουμε τις ρίζες που εξέχουν από την μπάλα χώματος που περιβάλλει τις ρίζες .Οι μεγάλες ρίζες που στηρίζουν τα ψηλότερα κλαδιά πρέπει να διατηρηθούν για να μπορούν να τα στηρίζουν .Ο ρυθμός του φυτού καθορίζεται από το είδος της γλάστρας ,πρέπει να είναι τόσο μεγάλη όσο να χωρά το ριζικό σύστημα αφού προηγούμενος έχουμε κάνει το προσεκτικό κόψιμο που περιγράψαμε πιο πάνω .
Φροντίδα
Οι απαιτήσεις των φυτών μπονσάι είναι οι ίδιες όπως για  όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου ,θέλουν καλό χώμα ,νερό και λίπασμα .Το λίπασμα είναι απαραίτητο για την σωστή ανάπτυξη για να έχουμε ένα υγιές φυτό.Συνιστάτε η χρήση ενός υδατοδιαλυτού λιπάσματος κατάλληλου για μπονσάι ανά 10-15 μέρες τους μήνες που αναπτύσσετε το φυτό ,δηλαδή Άνοιξη -Καλοκαίρι και μια φορά τον μηνά για Φθινόπωρο –Χειμώνα τους μήνες δηλαδή της ηρεμίας.Προσοχή χρειάζεται στην μεταφύτευση τότε αποφεύγουμε το λίπασμα μέχρι ένα μηνά μετά .
Το πότισμα είναι πολύ σημαντικό.Τα περισσότερα  μπονσάι θέλουν καθημερινό πότισμα ίσως και δυο φορές την μέρα  και αυτό εξαρτάτε από την θερμοκρασία του δωματίου ,την έκθεση στον ήλιο ,το είδος της γλάστρας στην οποία βρίσκεται και το ίδιο ισχύει εάν το βγάλουμε έξω στην ύπαιθρο .Ένας απλός τρόπος να το ελέγξουμε είναι να δούμε εάν το χώμα είναι στεγνό στην επιφάνεια και λίγο πιο κάτω από αυτή κοντά στις ρίζες .
Στο κατάστημα www.agro-house.gr θα βρείτε το κατάλληλο λίπασμα για τα μπονσάι σας, καθώς και συμβουλές για αυτά.