Τουλίπα μια μικρή Ολλανδέζα στην γλάστρα μας

Τουλίπα μια μικρή Ολλανδέζα στην γλάστρα μας

Η φύτευση των βολβών τουλίπας μπορεί να φαντάζει απλή διαδικασία αλλά δεν είναι. Οι τουλίπες απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά την φροντίδα κατά την φύτευση και το πότε θέλουμε να ανθίσουν. Αν οι βολβοί φυτευτούν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο χρειάζονται περίπου 3 έως 4 μήνες για να ανθίσουν εντελώς ,ενώ αν φυτευτούν Δεκέμβριο  χρειάζονται 2-2,5 μήνες . Οι βολβοί της τουλίπας αναπτύσσονται καλύτερα σε γλάστρες που αναπνέουν, δηλαδή πήλινες παρά σε πλαστικές. Αναλόγως την ποικιλία της τουλίπας πρέπει να είναι ψηλή ή ρηχή και οπωσδήποτε να έχει τρύπα αποστράγγισης.
 Ένα παράδειγμα είναι να φυτέψουμε 4-5 βολβούς σε γλάστρα 14 εκ. Γεμίζουμε την γλάστρας μας μέχρι 3-4 εκατοστά κάτω από το χείλος με ελαφρύ μείγμα χώματος που φροντίζουμε να έχει άμμο ή περλίτη για καλή αποστράγγιση . Τοποθετούμε τους βολβούς τουλίπας της εξωτερικής σειράς με την επίπεδη πλευρά τους προς τα τοιχώματα της γλάστρας ,ώστε τα πρώτα φύλλα που θα βλαστήσουν να κρέμονται έξω από το χείλος της γλάστρας και τους εσωτερικούς βολβούς χωρίς να ακουμπάνε μεταξύ τους και χωρίς να τους πιέσουμε, γιατί έτσι πιέζουμε το χώμα από κάτω τους εκεί που αναπτύσσετε η ριζά τους .Η ρίζα να είναι προς τα κάτω και η «μύτη» προς τα επάνω και προσέχουμε οι «μύτες» να μην ξεπερνάτε το πάνω μέρος της γλάστρας. Στη συνέχεια σκεπάζουμε με χώμα τόσο όσο να μη «θάψουμε» εντελώς τις «μύτες». Καλύπτουμε με χώμα αφήνοντας μισό εκατοστό κάτω από το χείλος για να συγκρατείτε το νερό που θα ποτίζουμε και να μην φεύγει από την γλάστρα Αποθηκεύουμε τους φυτεμένους βολβούς τουλίπας σε σκοτεινό και δροσερό μέρος με θερμοκρασία από 8-9 βαθμούς .Η περίοδος αποθήκευσης διαρκεί 8-10 εβδομάδες μετά την περίοδο αυτή τοποθετούμε τα φυτά σε ένα δροσερό μέρος με έμμεσο φως Στις τουλίπες αρέσει το κρύο και το έμμεσο φως του ηλίου.
 Το χώμα των βολβών τουλίπας δεν πρέπει ποτέ να στεγνώσει ,πρέπει να είμαστε βέβαιοι πως ποτίστηκαν καλά μετά την φύτευση και να ελέγχουμε την υγρασία κατά την διάρκεια της αποθήκευσης τους ώστε να είναι πάντα υγρό Ποτίζουμε αραιά τις πρώτες εβδομάδες (1 φορά την εβδομάδα) για να μη σαπίσει ο βολβός και όσο προχωρά η ανάπτυξη τους, πιο συχνά (2-3 φορές)
Μπορούμε να τυλίξουμε την γλάστρα με μαύρο πλαστικό κατά την διάρκεια της αποθήκευσης ώστε να κρατάνε την υγρασία τους και να έχουν σκοτάδι
 Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τους βολβούς μας και για την επόμενη χρονιά, απλά τους  αποσύρουμε  από τις γλάστρες,  τους αφήνουμε να αφυδατωθούν και αποθηκεύουμε σε ψυχρό και σκοτεινό μέρος μέχρι την επόμενη φθινοπωρινή φύτευση!
Στο κατάστημα www.agro-house.gr θα βρείτε έναν πολύ μεγάλο αριθμό από διαφορετικές ποικιλίες φθινοπωρινών βολβών τουλίπας ,καλή σας επιτυχία .

Δείτε εδώ: 10% ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ «ΤΙ ΝΑ ΣΠΕΙΡΩ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ»!