Ντάλια ,μια κομψή και αξιοπρεπής κυρία στον κήπο μας

Ντάλια ,μια κομψή και αξιοπρεπής κυρία  στον κήπο μας

Η ντάλια είναι ένα πολυετές, βολβώδες λουλούδι που κατάγεται από το Μεξικό ,σύμβολο της κομσότητας και της αξιοπρέπειας .Ανθίζει όλο το καλοκαίρι έως και όλο το φθινόπωρο και για αυτό ανήκει στους ανοιξιάτικους βολβούς.
Λόγο της καταγωγής της η ντάλια έχει την δυνατότητα να αναπτύσσεται σε πολλά είδη χώματος, δεν είναι απαιτητική. 
Αγαπά πολύ τον ήλιο και χρειάζεται πολύ φως . Δεν αγαπά το πολύ νερό και το έδαφος της πρέπει να στραγγίζεται καλά ,για να μην σαπίσει η ρίζα της και για να μην αποκτήσει ασθένειες .Καλά θα ήταν κατά την φύτευση της να την ποτίζουμε ελάχιστα και αργότερα να φροντίζουμε να έχει μια σχετική υγρασία το έδαφος της. Η ντάλια επίσης είναι από τα φυτά που χρειάζονται στηρίξει και καλό ξεβοτάνιασμα.
Τα σαλιγκάρια είναι εχθροί της ντάλιας ,απλώνοντας δολώματα σαλιγκαριών δίπλα από τις ντάλιες μειώνεται ο κίνδυνος να καταστραφεί από αυτά .
Η συνεχόμενη ανθοφορία της ,κάνει την λίπανση της απαραίτητη ,για να διατηρηθεί. Μια φορά την εβδομάδα για τον πρώτο μηνά βλάστησης της ,ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα είναι αρκετό και στην συνέχεια μια φορά τον μήνα για όλη την περίοδο ανθοφορίας ,φτάνει για να έχουμε δυνατά και με πλούσια ανθοφορία φυτά.
Τους κονδύλων/βολβούς  της ντάλιας μπορούμε να τους αφήσουμε στο έδαφος και να τους σκεπάσουμε με ένα νάυλον ώστε να προστατευτούν από την υγρασία και τις βροχές και να τους έχουμε για την επόμενη σεζόν. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε περιοχές με ήπιο χειμώνα και όταν η θερμοκρασία στο χώμα δεν πέφτει κάτω από τους 0 βαθμούς κελσίου.Όταν δεν υπάρχουν οι συνθήκες αυτές ,πρέπει να βγάλουμε τους κονδύλους από το χώμα προσεκτικά ώστε να μην τραυματιστούν, να τους πλύνουμε με νερό να τουςαφήσουμε να στεγνώσουν και να τους τοποθετήσετε σε κουτιά με περλίτη σε σκοτεινό-δροσερό χώρο μέχρι την εποχή τους .
Τα είδη της ντάλιας είναι πάρα πολλά και διαφορετικά σε χρώμα,σχέδιο και ύψος .Στο κατάστημα μας  www.agro-house.gr  θα βρείτε 95 διαφορετικά είδη ντάλιας καθώς και τα απαραίτητα για την φροντίδα τους .