Καρότο… καλλιέργεια στο σπίτι σας – Οδηγίες βήμα προς βήμα

Καρότο… καλλιέργεια στο σπίτι σας – Οδηγίες βήμα προς βήμα

Το καρότο θεωρείται «εύκολο» λαχανικό γιατί αντέχει στις αλλαγές  της θερμοκρασίας,δεν έχει πολλές απαιτήσεις και προσβολές από ασθένειες και έντομα  . Τα καρότα μπορείτε να τα σπείρετε  όλο το χρόνο και συγκομίζονται 90-100 ημέρες μετά τη σπορά.Αν επιθυμείτε λοιπόν τα δικά σας καρότα, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες.

 Καλλιέργεια στο μπαλκόνι

Αφού προετοιμάσετε τον χώρο της καλλιέργειάς σας, έχοντας επιλέξει τις γλάστρες που θα «φιλοξενήσουν» τα καρότα σας, μπορείτε να ρίξετε «χύμα» τους σπόρους μέσα σε αυτές σκεπάζοντάς τους ελαφρά με χώμα.

Καλλιέργεια στον κήπο

Αν έχετε διαθέσιμο χώρο και θέλετε να βάλετε σε «τάξη» την καλλιέργειά σας, προτιμήστε να φυτέψετε τους σπόρους καρότου οργανωμένα σε σειρές, η απόσταση των οποίων θα πρέπει να είναι περίπου 20 εκατοστά.Το βάθος της σποράς θα πρέπει να είναι 1,5 με 2 εκατοστά ενώ η απόσταση μεταξύ τους χρειάζεται να είναι 1 με 2 εκατοστά. Μπορείτε να σπείρετε και στα πεταχτά ,ρίχνοντας τον σπόρο τους ακανόνιστα στον χώρο που έχετε επιλέξει .Και στις δύο όμως περιπτώσεις όταν τα καρότα αρχίσουν να εμφανίζονται μετά από 1 με 2 εβδομάδες, θα έχετε την ευκαιρία να τα αραιώσετε ώστε να μείνει ένα φυτό ανά 4 με 10 εκατοστά και αυτό για να έχουν τον χώρο να μεγαλώσουν .

Σημεία – «κλειδιά» για την επιτυχία της οικιακής καλλιέργειας

Επιλέξτε προσεκτικά το χώμα που θα χρησιμοποιήσετε. Τα καρότα «προτιμούν» το χώμα να είναι μαλακό και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.Φροντίστε να βλέπει ο ήλιος το σημείο που θα σπείρετε τα καρότα σας, καθώς είναι απαραίτητος για την ανάπτυξή τους. Όταν τα φυτά φτάσουν να έχουν ύψος περίπου 5 εκατοστά, θα πρέπει να τα αραιώσετε  – η αραίωση είναι σημαντική ώστε τα καρότα να έχουν χώρο να «μεγαλώσουν». Τα καρότα θέλουν καλό πότισμα αλλά το χώμα θα πρέπει να αποστραγγίζει το νερό και να μην «λιμνάζει».

Μετά από 90 με 100 ημέρες, τα καρότα σας θα είναι πλέον ώριμα και μπορείτε μετά τη συγκομιδή να τα διατηρήσετε στο ψυγείο ή και στην κατάψυξη .

Δείτε εδώ: Μεγάλη ποικιλία σπόρων καρότου